turismePallarsSobirà

Pallars Sobirà
turismePallarsSobirà

festes i tradicions Pallars Sobirà

El Pallars Sobirà ha estat tradicionalment una comarca agrícola i ramadera, la qual cosa comporta que les festes, fins fa poc, seguissin bàsicament aquest cicle: els aplecs se celebraven el maig, abans de xollar i marcar els ramats per a que es pugessin a l'alta muntanya; les fires s'inauguraven a la tardor, coincidint amb la baixada del bestiar; les festes majors tenien lloc durant l'hivern perquè era quan pràcticament no hi havia feina, etc. D'uns anys ençà les festes majors s'han traslladat a l'estiu, que és quan hi ha més afluència de visitants, i algunes fires s'han perdut.

D'altra banda, del calendari litúrgic se celebra de manera important el Carnestoltes (amb les seves calderades, la Passa i el deliciós farcit de carnaval), la Pasqua (amb els àpats que les diverses colles fan a l'aire lliure) i el Nadal (de celebració familiar).

Finalment, hi ha una festa relacionada amb l'arribada de l'estiu, que són les famoses falles d'Isil i d'Alins, i tota una sèrie de festivitats que responen a esdeveniments esportius, culturals i socials específics de la societat pallaresa: els ral·lis gastronòmics o de piragüisme, les festes de les associacions, etc.

festes i tradicions del Pallars Sobirà
 
// crèdits
Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Generalitat de Catalunya Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Departament de Governació i Administracions Públiques, Programa Interreg III-A Espanya-França