El Pallars Sobirà, un lloc on la història és present

Els primers pobladors del Pallars Sobirà es remunten a la prehistòria. Aquells primers humans que van assentar-se a la zona, tot i ser molt llunyans en el temps, van deixar un llegat en forma de dòlmens i monuments megalítics que recorden els orígens més remots de la comarca.

Tot i així, l’època més esplendorosa del Pallars van ser els cinc-cents anys que va durar el comtat de Pallars, el més longeu de tots els comtats catalans. La casa comtal de Pallars va començar l’any 920 i va acabar el 1487 amb la caiguda del castell de València d’Àneu i la fi del domini del mític comte Hug Roger III.

El control del Pallars va caure tot seguit en mans de la casa dels Cardona. Aquest marquesat coexistia amb diversos senyorius, però tots plegats formaven part d’una estructura superior, reial, que serà la sotsvegueria de Pallars i que al segle XVIII es convertirà en el corregiment de Talarn.

Més endavant, al segle XX, amb la construcció de les centrals hidroelèctriques es va iniciar un procés de modernització de la societat tradicional, truncada per la Guerra Civil i la Postguerra. Des del 1960 fins al 1980 la comarca pateix una segona crisi que dugué el Pallars a una nova davallada demogràfica fins al punt de quedar-se només amb 5.247 habitants.

Actualment, des dels anys 90, l’impuls del turisme ha fet renéixer la comarca. Els esports d’aventura, les estacions d’esquí, l’ecoturisme i el turisme rural s’han convertit en un element clau de l’economia pallaresa actual, sense oblidar les activitats tradicionals com la ramaderia i l’agricultura.

Vine a descobrir la història amagada de les valls de l’alt Pirineu!

Newsletter