Pedra, fusta i pissarra

Els pobles del Pallars Sobirà tenen un encant especial. Tant els edificis antics com els més nous segueixen un model arquitectònic tradicional orquestrat amb pedra, fusta i pissarra. Mentre que els carrers empedrats s’omplen de flors a la primavera i l’estiu, a l’hivern solen estar flanquejats per munts de neu.

La majoria de pobles estan situats al fons de les valls i prop dels rius, on el clima, més suau i agradable, està animat pel bateig de les aigües. Els pobles situats més amunt de la muntanya, que en general són més petits, tenen cotes més pronunciades i ofereixen unes vistes excel·lents dels paisatges veïns.

No t’ho pensis dues vegades: vine a passejar pels pobles del Pallars Sobirà!

Poble del Pallars Sobirà, amb cases de pedra i llosats de pissarra
Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Àreu

Àreu

Situat als peus de Monteixo, Àreu és un poble dividit en dos àmbits: el poble pròpiament dit, al sud, enmig d’una plana, que s’estén de nord a sud; i la Força d’Àreu, antic nucli emmurallat en forma de castell, més al nord, que dona nom al poble.

Alins | El cor de la Vall Ferrera

El silenci és el gran protagonista dels sis pobles que formen el municipi d’Alins, a la Vall de Ferrera. Situat al cor del parc natural de l’Alt Pirineu, gaudeix d’un patrimoni natural i cultural molt ric, representat especialment per la Pica d’Estats, el punt més alt de Catalunya (3.143 m). Sota l’imponent massís de la Pica d’Estats, el visitant també podrà apreciar indrets de gran bellesa com el pla de Boet; l’espectacular llac d’Aixeus; el bosc màgic de Virós; i la vall de Tor, salvatge.

Amb el temps, l’home ha anat configurant la Vall de Ferrera i els seus pobles rústics plens d’història i d’art romànic, així com la seva gent, les seves tradicions, costums, ramaderia, sectors siderúrgics i de la fusta, fargues, boscos, turisme… Tots aquests elements fan Valle Ferrera una vall única, dotada d’un caràcter molt personal i d’una tradició viva.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Burg

Burg

Les àmplies cases de Burg s’aixequen al vessant d’una vall verda que acull diferents tipus de paisatges, des de boscos fins a congostos, passant per prats i pastures… L’agulla afilada de l’església sobrevola les teulades de pissarra de les cases i domina el paisatge. Un passeig pels carrerons de Burg és un autèntic viatge en el temps.

Farrera | Un mosaic de paisatges

La gran varietat de paisatges que envolten el municipi de Farrera li confereixen un toc màgic que el fa únic en el seu gènere. Les grans extensions de boscos de pins, roures, avets, alzines, mates mediterranis, prats i zones rocoses formen un conjunt de gran bellesa. Els menys de 100 habitants d’aquest municipi viuen en sis petits pobles que han sabut preservar la tranquil·litat de la vida a la muntanya.

La riquesa del sector ramader, reflectida per la presència de nombroses granges antigues, es troba dispersa en petites valls entre les quals es troba el singular llac Burg. Una sèrie d’espècies d’animals en perill d’extinció, com el famós gall fer o el gat salvatge ferotge, aconsegueixen refugi als recessos d’aquesta acolorida vall que quedarà gravada en la memòria del visitant.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Espot

Espot

El nucli antic d’Espot conserva algunes joies de l’arquitectura tradicional del Pallars. Els carrers estrets que serpentegen entre les cases de pedra us portaran a descobrir indrets amb encant. A l’altra banda del nucli antic, sobre el poble s’alça l’Església de Santa Llogaia, sempre adornada amb flors de colors vius, prop del pont medieval.

Espot | La porta del parc nacional

Situat a la vall que fa de porta natural al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el poble d’Espot ha passat de ser un poble aïllat a un poble modern i contemporani. Les altes muntanyes que l’envolten com els famosos Encantats així com les aigües dels més de 20 llacs d’origen glacial que reposen amb calma entre els diferents cims donen un caràcter especial a aquest poble que ha sabut conservar tota l’essència del seu passat medieval.

Esquiadors àvids de la magnífica neu a les pistes de l’estació d’Espot i excursionistes que desitgen descobrir l’apassionant natura del parc nacional animen la vida dels carrers i comerços del poble tant a l’estiu com a l’hivern. Totes les estacions són bones per gaudir dels encants de les muntanyes més imponents dels Pirineus.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Esterri

Esterri d’Àneu

La vitalitat d’Esterri d’Àneu i els colors de les flors que adornen els carrers fan d’aquest poble un dels més encantadors de la comarca. Els carrers estrets del nucli antic, les cases ben conservades, l’església de Sant Vicenç, el pont romànic que travessa la Noguera Pallaresa i el passeig pel riu donen a Esterri d’Àneu un encant especial.

Esterri d’Àneu | El motor de les Valls d’Àneu

Envoltada d’extensos prats verds i travessada per les aigües de la Noguera Pallaresa, Esterri d’Àneu és molt més que un poble: és el centre geogràfic, econòmic, social i cultural de les valls d’Àneu. Encara que situats en una vall oberta, les muntanyes properes són altes i imponents; un contrast que dona a Esterri d’Àneu un toc de màgia.

El poble traspua un ambient dinàmic i agradable que dona vida als carrerons de l’antic barri medieval, perfectament conservats. Els colors vius de les flors que adornen els carrers contrasten amb els tons grisos de les parets de pedra. El carrer Major és ple de petites botigues, restaurants i allotjaments que conviuen amb l’omnipresent cultura tradicional, destacada des de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu, el motor cultural local de referència.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Esterri de Cardós

Esterri de Cardós

Situat en un entorn natural esplèndid, Esterri de Cardós és un poble esquitxat de cases compactes i carrerons ombrívols que ha sabut conservar tot el caràcter rural i tradicional dels pobles de muntanya sense caure en la temptació d’aixecar noves construccions. La primavera i l’estiu són les millors estacions per apreciar tots els seus encants.

Esterri de Cardós | Calma i tranquil·litat

La visita al petit poble d’Esterri de Cardós és un autèntic viatge en el temps. Els quatre petits pobles de muntanya que conformen aquesta localitat situada al cor de la Vall de Cardós encara es dediquen quasi exclusivament a la ramaderia. Si passegeu pels tranquils camins que uneixen els pobles, veureu ovelles, vaques i cavalls que esquitxen els extensos prats d’herba fresca.

Els amants de la neu poden gaudir de l’estació municipal d’esquí de fons, “Pla de Negua”, un magnífic centre d’excursions i turisme rural i de muntanya, ideal per descansar, practicar esport i gaudir de la natura. Culturalment parlant, cada poble té una esplèndida església romànica, com la de Sant Pere i Sant Pau a Esterri de Cardós o la de Santa Maria de Ginestarre.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Gerri de la Sal

Gerri de la sal

Com el seu nom indica (en català, “sal” vol dir “sal”), Gerri de la Sal és un lloc que fa temps que viu a les seves salines. Un fet que va marcar clarament l’estructura del poble, com ho testimonien el monestir de Santa Maria, el pont romànic que travessa la Noguera Pallaresa, el magatzem de sal i el nucli antic molt ben conservat, d’una gran riquesa arquitectònica.

Gerri de la sal | Un viatge en el temps

A mig camí entre el Pirineu i el Prepirineu, enmig de muntanyes salvatges i profunds barrancs, més d’una vintena de pobles formen el gran municipi del Baix Pallars. En aquesta zona aïllada, el temps sembla aturat. La vida transcorre en pau, en calma absoluta. Les activitats de muntanya hi són molt presents al costat dels hàbits i costums dels pocs habitants que encara habiten aquests territoris de gran valor natural.

Tot un seguit d’esglésies romàniques, dòlmens prehistòrics i pobles abandonats recorren el curs de la Noguera Pallaresa, que travessa el municipi de nord a sud, passant per sota del majestuós pont de Gerri de Sal per endinsar-se després a les magnífiques gorgues de Collegats, on l’aigua blanca s’obre pas per les altes parets de roca, contrastant amb la calma de l’estany de Montcortès.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Gerri de la Sal

Llavorsí

Llavorsí es troba just a la confluència de la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós. Si els empedrats carrers empedrats del nucli antic conserven la calma i la tranquil·litat d’abans, les cases construïdes als vessants de la muntanya donen un toc especial a aquest poble que viu de cara al riu.

Llavorsí | La força del riu

El bateig de les aigües de la Noguera Pallaresa anima els racons més petits del poble de Llavorsí, d’on torna a arrencar el riu després de rebre les aigües de la Noguera de Cardós. En el moment del desglaç, el riu baixa amb força i s’omple de canoes de ràfting que baixen entre l’alta muntanya en un entorn natural únic.

Les tradicions marquen el caràcter de les altres cinc poblacions del municipi: Aidí, un exclusiu mirador amb vistes a la vall de la Noguera Pallaresa; Arestui i Baiasca, plantada en una magnífica vall digna de postal; Montenatró, situat al cor del parc natural de l’Alt Pirineu; Romadriu, un oasi perdut de pau i tranquil·litat; i Sant Romà de Tavèrnoles, poble abandonat i ric en anècdotes.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Gerri de la Sal

Llessui

Aixecat al cim de la vall d’Àssua, el bonic poble de Llessui ha conservat l’encant d’abans sense renunciar a la modernitat, com ho demostra la presència de les antigues pistes d’esquí. Els amples carrers del poble, que permeten apreciar l’encant del paratge natural, encara acullen ramats d’ovelles guiades pel seu pastor.

Sort | La capital de comarca

Els antics comtes de Pallars ja s’havien establert a Sort. Des de llavors, el poble ha anat creixent sota l’ala del castell que, situat dalt d’un turó, permet apreciar una visió única sobre les teulades de pissarra de les cases que recorren el curs de la Noguera Pallaresa. Un passeig pels carrers del nucli antic de Sort et farà sentir l’origen medieval del poble així com el caràcter modern i actual dels comerços i equipaments turístics de la capital del Pallars Sobirà.

Si Sort es caracteritza especialment pel seu ambient, el seu dinamisme i la seva innovació, la visita dels altres 14 pobles de la comuna et permetrà descobrir un món rural tradicional on regna la tranquil·litat de la vida a la muntanya i la bellesa de la natura, impressionant, com la de la Vall d’Àssua, al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i altres espais protegits del parc natural de l’Alt Pirineu.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Peramea

Peramea

El poble medieval de Peramea és un magnífic exemple de vila emmurallada; un recinte amb dos accessos principals on els murs de les cases actuaven com a muralla defensiva. El cim del poble està coronat per una fantàstica església el campanar de la qual sobresurt dels terrats de les cases.

Peramea | Un viatge en el temps

A mig camí entre el Pirineu i el Prepirineu, enmig de muntanyes salvatges i profunds barrancs, més d’una vintena de pobles formen el gran municipi del Baix Pallars. En aquesta zona aïllada, el temps sembla aturat. La vida transcorre en pau, en calma absoluta. Les activitats de muntanya hi són molt presents al costat dels hàbits i costums dels pocs habitants que encara habiten aquests territoris de gran valor natural.

Tot un seguit d’esglésies romàniques, dòlmens prehistòrics i pobles abandonats recorren el curs de la Noguera Pallaresa, que travessa el municipi de nord a sud, passant per sota del majestuós pont de Gerri de Sal per endinsar-se després a les magnífiques gorgues de Collegats, on l’aigua blanca s’obre pas per les altes parets de roca, contrastant amb la calma de l’estany de Montcortès.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Tavascan

Tavascan

El nucli antic de Tavascan és un lloc ideal per passejar a l’ombra tot gaudint de l’arquitectura tradicional del Pallars Sobirà. Situat a la riba dreta de la Noguera de Cardós, en un paratge natural de gran bellesa, el poble, molt animat durant tot l’any, acull un bonic pont medieval ben conservat digne de postal.

Tavascan | Muntanyes d’aigua

L’aigua dona vida a l’alta muntanya del municipi de Lladorre. Si a l’estiu el paisatge adopta el blau de les aigües dels nombrosos llacs d’origen glacial, a l’hivern la neu i el gel ho cobreixen tot amb una immensa bata blanca uniforme. La naturalesa pura dels 6 pobles del municipi forma part integrant del parc natural de l’Alt Pirineu, del qual Certascan, l’estany més gran dels Pirineus, n’és el gran representant.

La història recent de l’Alta Vall de Cardós va de la mà de la construcció de centrals hidroelèctriques, que aprofiten la força de l’aigua i atreuen visitants al poble de Tavascan durant tot l’any, amb ganes de descobrir els secrets amagats al cor de la muntanya. A l’hivern, els carrers de Tavascan s’omplen d’esquiadors aventurers que venen a lliscar per les fabuloses pistes de l’estació d’esquí d’alta muntanya.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Tírvia

Tírvia

Tírvia es troba dalt d’un petit turó des d’on el visitant pot gaudir d’unes vistes fantàstiques de totes les muntanyes properes. El poble està esquitxat de petits racons farcits de flors de colors, petites places, patis, porxos i fonts. El campanar de l’església, diferent de tots els de la comarca, atorga una particular bellesa al poble.

Tírvia | Encreuament de camins

Situat a les altures, el poble de Tírvia és una autèntica torre de guaita, un mirador ideal per admirar l’entorn natural des de la confluència de tres de les principals valls del Pallars Sobirà: la vall de Cardós, la vall de Ferrera i la vall del Burg. La tranquil·litat que es respira als carrers del poble està en perfecta simbiosi amb la bellesa dels paisatges que l’envolten.

De les teulades de les cases del poble destaca l’esplèndid campanar de l’església de la Mare de Déu de Pietat. Les arcades dels carrers, l’autenticitat de la plaça Major, l’arquitectura tradicional de les cases i la cultura tradicional fan de Tírvia un lloc únic.

Pobles amb encant del Pallars Sobirà, Tírvia

Tornafort

Plantat al cim d’un turó a 1.300 metres d’altitud, enmig de la vall del Siarb, el pintoresc poble de Tornafort acull cases que, concentrades al voltant de l’església, cobreixen tot el cim del turó. Un mirador excepcional des del qual es pot admirar tota la vall. El poble, d’una bellesa única, gairebé no ha crescut des dels seus orígens.

Tornafort | Tot un món per descobrir

Entre les magnífiques valls i muntanyes s’amaguen els 14 petits pobles del municipi de Soriguera, la principal activitat dels quals resta centrada en la ramaderia. A la vall de Siarb –la principal del municipi–, la riquesa del patrimoni històric, compost per búnquers de la Guerra Civil i vestigis del poble medieval abandonat de Santa Creu de Llagunes, conviu amb formacions geològiques de colors vius.

Des del cim dels seus 2.439 metres d’altitud, l’imponent cim d’Orri constitueix un mirador únic que domina els Pirineus i els indrets més espectaculars del municipi inclosos al parc natural de l’Alt Pirineu. Recórrer els camins tradicionals és sens dubte la millor manera de descobrir tots els encants dels pobles i les muntanyes del lloc.